Το ηλεκτρονικό τσιγάρο υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Η εκθέση του Πάγκοσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκαλεί παρανοήσεις και σοβάρα λάθη σύμφωνα με τους επιστήμονες στο τόμεα του καπνίσματος τοποθετώντας με αυτό τον τρόπο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό σε πιθανή μη κατανόηση των οφελών που έχει η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με το άρθρο στο επιστήμονικο περιοδίκο “Addiction”, τονίζεται η μείωση της βλάβης που είναι ικανή να επιφέρει η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εκκατομμύρια καπνιστές.

Οι επιστήμονες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η καθηγήτρια Ann McNeill και συγγραφέας της επιστολής του King’s College της Αγγλίας που αποτέλει κέντρο μέλετης για τον εθίσμο, ανέφερε πως της έκανε μεγαλη εντυπωση η αρνητική στάση που κράτησε η έκθεση του ΠΟΥ και θεώρησε πως προσπαθεί να παραπλανήση και να προβάλει μια είκονα γεμάτη ανακρίβειες από τα διαθέσιμα στοιχεία. Ανέφερε πως είναι δύσκολο να παρέχει όλες τις απαντήσεις για τις μακοπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία που προέρχονται από την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου καθως η εμφάνιση του και η χρήση του είναι πολύ πρόσφατη. Το μόνο που αναφέρει με σιγουριά είναι πως σε σύγκριση με το κοινό τσιγάρο είναι πιο αβλαβές καθως η χρήση του συμβατικού τσιγάρου αποτελεί αίτιο θανάτου για περισσότερο απο έξι εκκατομμύρια χρήστες.

Οι συγγραφείς καθώς και η ΜcNeil έρχονται σε αντιπαράθεση με τους συντάκτες της ανασκόπησης του ΠΟΥ αναφερόμενοι στην κινδυνιολογία και στην προσπάθεια παραπλάνησης με σκοπό την περιγραφή των ευρημάτων καθώς και την προσπάθεια παρουσίασης της άποψης τους ως αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την δημοσίευση της μελέτης του συγγραφεά Peter Hajek στο περιοδικό Addiction από την Ερευνητική Μονάδα που μελετά την Εξάρτηση από τον Καπνό του Αγγλικού Πανεπιστημίου Queen Mary, ο ανταγωνισμός αφορά δύο προϊόντα.

Αρχικά το κοινό τσιγάρο που βλάπτει τόσο τους καπνιστές όσο και τους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και κερδίζει καινούργιους θαυμαστές κυρίως σε μικρότερες ηλικίες που δεν είναι χρήστες και θέλουν να το δοκιμάσουν.

Το δεύτερο είναι το ηλεκρονικό τσιγάρο που είναι πιο αβλαβές, δεν αποτελεί κίνδυνο περιβαλοντικής έκθεσης, όσο για τον αρίθμο των μη χρηστών που σπεύδουν να το δοκιμάσουν και έπειτα το χρησιμοποιούν είναι ελάχιστος. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΟΥ υπάρχει αλλοίωση της πραγματικότητας όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν στα δύο αυτά προϊόντα και σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν θα βοηθηθεί το μονοπώλειο των κοινών τσιγάρων.

Στην Wikipedia μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

http://el.wikipedia.org/wiki/Ηλεκτρονικό_τσιγάρο

Ερευνητικά δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο