Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Τι Είναι

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, γνωστό και ως electronic cigarette ή τσιγάρο ατμού, είναι μια συσκευή που βγάζει ατμό από εισπνεόμενη νικοτίνη, αλλά που μπορεί όμως επίσης να εκπέμπει ατμό χωρίς ο καταναλωτής του να εισπνέει απαραίτητα νικοτίνη.

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο χρειάζεται για να λειτουργήσει μία μπαταρία λιθίου. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά για τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν να καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα.

Ο καπνός του κοινού τσιγάρου εμπεριέχει πάνω από 4000 είδη διαφορετικών χημικών ουσιών. Οι περισσότερες από αυτές όλες τις χημικές ουσίες είναι βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία.

Εντούτοις, οι παγκόσμιοι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν επιβεβαιώσει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει την ίδια γεύση που είναι ίδια με εκείνηςτου παραδοσιακού καπνού. Το καλό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ότι δεν πραγματοποιεί καύση καπνού και έτσι ως εκτούτου δεν υπάρχει καπνός.

Τί είναι το ηλεκτρονικό τσιγάροΤο ηλεκτρονικο τσιγάρο (electronic cigarette) έχει μακρύ σχήμα και μοιάζει με τα συμβατικά τσιγάρα που συνήθως καπνίζουν οι άνθρωποι. Το ενδιαφέρον είναι ότι, τα πιο πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν οι χρήστες τους να τα χρησιμοποιήσουν πολλές φορές αντικαθιστώντας ή ξαναγεμίζοντας τα αναλώσιμα μέρη τους.

Υπάρχουν συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων που είναι αυτόματες. Ο καπνιστής εισπνέει από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο ατμοποιητής ενεργοποιείται από τον αισθητήρα του. Η θερμότητα που δημιουργείται ατμοποιεί το υγρό αναπλήρωσης που περιέχεται στον ατμοποιητή. Σε συσκευές μη αυτόματες, υπάρχει ένα μικρό κουμπί στη μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου που ο ατμιστής χρειάζεται να πατήσει κάθε φορά που θέλει να θέσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε λειτουργία.

Στη αγορά υπάρχουν συκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου που για να ξέρετε αν η συσκευή δουλεύει, ένα μικρό φώς χρησιμοποιείται συχνά στην άκρητης μπαταρίας, όταν ο χρήστης εισπνέει τον ατμό, προσομοιώνοντας την άκρη ενός κανονικού τσιγάρου καπνού.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι ο χρήστης του έχει την δυνατότητα να προτιμήση υγρό αναπλήρωσης με ή χωρίςνικοτίνη.

Τα βασικά μέρη του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Κοιτάζοντας από πολύ κοντά τα τσιγάρα καπνού τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφοροποιούνται, όχι στην γεύση, αλλά απο τα συστατικά που αποτελούνται. Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει έναν ατμοποιητή (atomizer), ένα μπουκαλάκι με υγρό αναπλήρωσης και μια μπαταρία τύπου λιθίου επαναφορτιζόμενη.

Ενώ το κοινό τσιγάρο διαρκεί μέχρι 10 έως 12 τζούρες, το e-liquid στο ηλεκτρονικό τσιγάρο φτάνει μέχρι 500 τζούρες ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής το χρησιμοποιεί. Αυτό το χαρακτηριστικό διαρκείας, μαζί με την πολύ ωραία του εμφάνισή και τις πολλαπλές επιλογές όσον αφορά τις γεύσεις, έχει κάνει το e-cigarette τόσο διάσημο μεταξύ των καπνιστών.

Ο Ατμοποιητής του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Είναι το αντικείμενο του ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο βάζουμε το υγρό αναπλήρωσης και λειτουργεί ως θερμαντικό στοιχείο, εξατμίζοντας το υγρό αναπλήρωσης ούτως ώστε να μπορεί να εισπνευστεί. Το υγρό αναπλήρωσης έχει πολλές περιεκτικότητες νικοτίνης και πολλές γεύσεις. Η αντίσταση του ατμοποιητή κανονικά θα πρέπει να αντικαθίσταται μία φορά μετά από κάθε 5 έως 10 μέρες.

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Μπαταρία

Η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου απαρτίζεται από ιόντα λιθίου και φορτίζεται ξανά. Η χρησιμότητα της μπαταρίας είναι να θέτει σε λειτουργία το εξάρτημα θέρμανσης δηλαδή τον ατμοποιητή. Η χρονική διάρκεια ζωής της μπαταρίας, εξαρτάται από τον ατμιστή και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πλέον αποδεκτό πως είναι σωστότερη επιλογή για τον καπνιστή αλλά και για το ευρύ κοινό (παθητικούς καπνιστές). Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν εκπέμπει επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως τοξίνες και μονοξείδιο του άνθρακα, όπως εκπέμπει ένα τυπικό τσιγάρο καπνού και είναι καλοδεχούμενο σε δημόσιους χώρους μιας και δεν εκπέμπει καπνό αλλά ατμό.